Bøger

Grin, gråd og gaffatape – 818 kilometer på Caminoen

Grin, gråd og gaffatape er 818 kilometer i øjenhøjde. Det er spænding, alvor og sjov. Fortællinger med glimt i øjet om herberger og vabler, stive stænger og borrelia-knæ. Om familiefejder og menneskemøder. Og det er hverken en rejseguide eller en åndelig sjælefærd. Gråd, grin og gaffatape handler om Lene Theills vandring på Caminoen fra Saint-Jean-Pied-de-Port til Santiago de Compostella.

Vi følger hende i sne, regn, mudder og ubarmhjertig sol. Op og ned ad bjerge, ad grusveje og på toppede brosten. Hun går og går. Mærker, hvordan hun bliver svækket – så stærkere og mærker stoltheden over at have overvundet fire års uopdaget Borrelia. Undervejs møder hun mennesker fra hele verden, og hun deler egne og andres livshistorier med os ledsaget af humor, holdninger og moden indsigt. Vi møder knudemanden og snakkehovedet, udstyrsfreaken, den brasilianske prins og mange andre.

Men vi møder især Lene. Og hun møder sig selv. Glemte tanker, oplevelser og følelser dukker op i vandringens monotoni. Alle følelserne vil ud, og det kommer de, og Lene Theill deler det hele med os, ærligt og usentimentalt.

”Jeg går og kigger på Jørgen. I går kyssede vi. I dag er han helt væk. Måske skulle jeg for en gangs skyld passe på mig selv. Ikke nok med, at han hedder Jørgen, lige som en anden, jeg har kendt, og ikke for noget godt, han minder mig også om min far. Jeg har fundet ud af, at han er vædder lige som min ex-mand, og bor i Vejle som min seneste kæreste. Jeg tænker på mændene i mit liv.”

At Lene Theills personlige livsrejse skulle ende med en bog, var oprindeligt ikke en del af planen. Men det blev det undervejs, da interessen for hendes facebookupdates greb om sig. ”Mens jeg gik der, slog det mig, at med 900 daglige følgere, måtte der være mange flere, der kunne have lyst til at følge Caminoen fra sidelinjen og sofahjørnet. Og måske har jeg i virkeligheden skrevet den bog, jeg gerne selv ville ha’ læst, inden jeg gik Caminoen.” Lene Theill er 54 år, forfatter, journalist og grafiker.

Hun har skrevet flere bøger. Senest udgav hun ”UgeskemaRevolutionen” til folkeskolelærere. Den er optaget som grundbog på seminarier landet over og er gået hen og blevet en bestseller med mere end syv tusind solgte eksemplarer.